Lyssnar

Det var arkitekt Gunilla Gustavsson på Tengboms som kläckte idén att smycka parkeringsgaragets framsida med en jättereproduktion av en gammal koppargravyr över Jönköping från slutet av 1600-talet. Gravyren återfinns i Erik Dahlbergs propagandaverk Svecia antiqua et hodierna. Parkeringsgaraget återfinns mitt i centrala Jönköping. Beställare blev Jönköpings kommun Parkerings AB. Frågan var hur en koppargravyr som består av små tunna streck skulle konverteras till en fasaddimension om 42×17 meter?

 

Levererar

Det här blev en utmaning för TMG:s prepressavdelning, eller kanske rättare sagt ”preplåt-avdelning”. Ett mycket tidskrävande photoshoparbete började och bilden ”byggdes” om till rasterplattor i gråskala för att kunna konverteras till runda punkter i åtta olika storlekar från 6 mm till 30 mm. Punkterna blev senare till stansade hål i de 250 plåtarna som levererades av en tysk firma. På nära håll ser man bara massa hål, men från vägen växer Jönköping fram på samma storstilade sätt som nog Erik Dahlberg tänkte sig. Fast ändå lite annorlunda.

Många små hål blir till en stor bild av plåt.

På lite avstånd träder ”Jönekiöping” fram vackert och parkeringsgaraget är som borttrollat.

Ett omfattande prepressarbete i photoshop resulterade i att en gammal koppargravyr från 1600-talet blev till ett tiff-raster med många punkter.


TILLÄMPADE TJÄNSTER: Retusch och bildhantering , Prepress

Projektansvarig: Annica Roupé